Fără Stil!

Berlinul caută izbăvirea energetică în Africa

Liderul de la Berlin, Olaf Scholz, a lansat un apel pentru construirea unei conducte de gaze naturale între Portugalia şi Europa Centrală, relatează mass-media de profil, citată de politicaexterna.ro. Demersul vine pe fondul crizei energetice rezultate în urma războiului din Ucraina, iar în perspectivă ar ajuta eforturile UE de reducere a dependenţei sale energetice faţă de Rusia. Gazul pentru noua conductă ar putea fi obținut din state africane precum Algeria ori Nigeria, care furnizează deja gaze statelor iberice.

How 3 Pipelines Could Replace Putin's Gas

Necesități energetice

”M-am interesat mult de o conductă care astăzi ne lipseşte enorm de mult, şi anume o conductă pe care ar fi trebuit să o construim între Portugalia, Spania, prin Franţa şi până în Europa Centrală”, a spus Scholz, potrivit AFP, la o conferinţă de presă la care a participat după ce şi-a încheiat vacanţa estivală.
”Am propus să abordăm un asemenea proiect pe lângă omologii mei spaniol (Pedro Sanchez) şi portughez (Antonio Costa), dar şi în discuţiile cu preşedintele francez (Emmanuel Macron) şi cu preşedinta Comisiei Europene”, Ursula von der Leyen, a precizat Scholz, fără a oferit alte detalii despre iniţiativa pe care a sugerat-o.

Algeria, Eldorado gazifer

Gazul pentru această conductă ar putea veni și din zăcămintele din statele arabe din regiunea Magrebului, precum Algeria.

Grupul algerian de petrol și gaze Sonatrach a anunțat recent descoperirea unui zăcământ de gaz condensat „semnificativ” în zăcământul Hassi R’mel din Sahara algeriană.

„Sonatrach anunță că a identificat un potențial semnificativ în hidrocarburi (…) la nivelul perimetrului de exploatare Hassi R’mel”, se arată într-un comunicat al grupului, citat de politicaexterna.ro. Rezervele acestui zăcământ sunt estimate la „între 100 și 340 de miliarde de m3 de gaz cu condensat”, potrivit comunicatului.

Războiul din Ucraina a schimbat opțiunile geopolitice

Gazul condensat este gazul natural care conține hidrocarburi lichide în suspensie, asemănătoare țițeiului, ceea ce îi crește foarte mult valoarea. „Aceste volume constituie una dintre cele mai mari reevaluări ale rezervelor din ultimii 20 de ani”, a adăugat grupul petrolier.

Sonatrach intenționează să înceapă producția în noiembrie din câmp, care se așteaptă să producă 10 milioane de metri cubi pe zi.

Algeria, ale cărei rezerve dovedite de gaze naturale se ridică la aproape 2,4 trilioane m3, furnizează aproximativ 11% din gazul consumat în Europa, față de 47% pentru Rusia. Este cel mai mare exportator de gaze naturale din Africa și al șaptelea ca mărime din lume.

Mai multe țări care încearcă să-și reducă dependența de livrările rusești de la invazia Ucrainei s-au îndreptat către Algeria. În aprilie, Italia a semnat un acord major cu Algeria privind creșterea livrărilor de gaze.

Liderul de la Berlin, Olaf Scholz, a lansat un apel pentru construirea unei conducte de gaze naturale între Portugalia şi Europa Centrală,

Ideea MidCat

Ideea unui gazoduct, denumit MidCat, a fost lansată în anul 2013 şi acesta ar fi urmat să lege regiunea spaniolă Catalonia de sud-estul Franţei. Dar în lipsa unui acord privind finanţarea şi a unui sprijin real din partea Franţei, care atunci nu era deplin convinsă de utilitatea proiectului, în 2019 acesta a fost în cele din urmă abandonat.
În plus, un studiu de fezabilitate comandat de Comisia Europeană concluzionase în 2018 că o asemenea infrastructură, cu un cost estimat de peste 440 de milioane euro, nu ar nici rentabilă şi nici necesară.
Ministrul spaniol al economiei, Nadia Calvito, s-a declarat anul acesta în martie favorabilă relansării proiectului, insistând însă că un asemenea interconector ar trebui să privească şi transportul ”hidrogenului verde”.
Problema securităţii energetice a Germaniei, ţară foarte dependentă de gazul rusesc, devine tot mai acută pe măsură ce Rusia îşi diminuează livrările de gaze către Europa ca represalii după sancţiunile ce i-au fost impuse de UE în urma agresiunii asupra Ucrainei.