„Este o situație foarte preocupantă. Este firesc să existe multă emoție și și multe riscuri, dar ceea ce facem la nivel de NATO și la nivel de lume democratică pentru Ucraina va continua să se întâmple cu aceeași intensitate și cu aceeași calitate”, a declarat, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, citat Mediaflux.ro, preluat de politicaexterna.ro.
Multe riscuri
Înaltul oficial a dezvăluit motivele pentru care conflictul din Israel nu va eclipsa conflictul din Ucraina, situație apărută în urma invaziei provocate de Federația Rusă încă din luna februarie a anului trecut.
„Este firesc să existe multă emoție și și multe riscuri”, a declarat Mircea Geoană, explicând că situația din Orientul Mijlociu este una foarte preocupantă, fiind firesc să existe multă emoție și multe riscuri, dar ajutorul pentru Ucraina va continua cu aceeași intensitate și calitate.

Totuși, Mircea Geoană a mai transmis că există o limită a atenției politice și mediatice atunci când sunt crize simultane, însă la nivel de NATO cele două conflicte, din Ucraina din Israel sunt atent monitorizate, explicând că Alianța Atlanticului de Nord nu s-a uitat niciodată exclusiv la flancul estic sau la pericolul rusesc, arătând că organizația are o politică de 360 de grade.
„Evident că există o limită atenției politice și mediatice la crize simultane, dar la nivel de NATO, ceea ce am discutat și cu președintele Zelenski, la noi, și cu ministrul apărării din Israel, tot la noi, credem că NATO are oricum o politică de 360° de grade. Niciodată nu ne-am uitat exclusiv la flancul estic sau la pericolul rusesc.
Avem terorismul și instabilitatea din zona sudică a Europei. Sunt foarte sus pe agenda noastră. De aceea avem toată capacitatea să să acoperim o plajă mai largă geografică și de tipuri de risc”, a completat oficialul NATO, citat de Mediaflux.ro.
Rol determinant
Anterior, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat într-un interviu acordat pentru Euronews România, că Alianța Nord-Atlantică condamnă cu ”vehemență aceste atacuri teroriste” comise de gruparea Hamas în Israel, însă organizația militară ”nu se va implica în această situație”, în condițiile în care Statele Unite au ”un rol determinant în această regiune și în relația” cu statul israelian.
Reamintim că înaltul oficial NATO a vizitat Statul Israel în urmă cu câteva săptămâni, unde a avut mai multe întâlniri cu lideri politici de la Ierusalim.
”M-am întâlnit și cu premierul Netanyahu, cu președintele Isaac Herzog, cu ministrul Apărării și atunci când ne-au solicitat să informeze, să informeze aliații în acest format, am dat răspuns fără ezitare acestei solicitări. Israel e un partener al NATO. NATO ca organizație nu se va implica în această situație, dar țări din NATO, în principal Statele Unite, au un rol determinant în această regiune și în relația cu Israelul”.