Autorităţile israeliene au informat cu privire la dispariţia a încă unei persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, cu domiciliul în Statul Israel, a anunţat Ministerul român al Afacerilor Externe. Organizația teroristă HAMAS a anunțat că deține sute de persoane răpite acum două săptămâni.
Victime multiple
„Până la acest moment, Ambasada României la Tel Aviv şi Consulatul General al României la Haifa nu au recepţionat solicitări de sprijin consular privind dispariţia sau decesul altor cetăţeni români în Statul Israel şi menţin în permanenţă contactul cu autorităţile israeliene”, arată MAE.
Astfel, până la acest moment, potrivit informaţiilor transmise de către autorităţile israeliene, patru cetăţeni cu dublă cetăţenie israeliano-română au decedat şi două persoane sunt notificate ca dispărute, precizează sursa citată.
Sute de răpiți
Familiile a 203 persoane au fost informate de forţele armate israeliene (IDF) că rude ale lor au fost răpite de gruparea islamistă palestiniană Hamas şi duse în Fâşia Gaza, aflată sub asediu, relatează joi dpa.
Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a ţinut să sublinieze într-o conferinţă de presă că nu este vorba de o cifră definitivă. Într-un bilanţ anterior, armata israeliană estima că ar fi vorba de cel puţin 199 de persoane ţinute ostatice.
Sute de combatanţi ai grupării Hamas au străpuns la 7 octombrie bariera de securitate şi au atacat comunităţile din sudul Israelului, ucigând circa 1.400 de persoane şi luând zeci de persoane ostatice.
Ca răspuns, Israelul bombardează de atunci fără încetare Fâşia Gaza pentru a distruge infrastructura grupării islamiste. Între timp, Hamas a declarat că unii dintre ostatici au murit.
Cancelarul german Olaf Scholz a cerut joi eliberarea ostaticilor israelieni capturaţi de Hamas şi a solicitat livrarea de ajutor umanitar populaţiei din Gaza, pe care a calificat-o drept „victimă” a grupării islamiste.
„O sarcină importantă este eliberarea ostaticilor sechestraţi. Ei trebuie să fie eliberaţi fără condiţii prealabile”, a declarat Scholz într-un discurs susţinut în faţa camerei inferioare a parlamentului german, după ce s-a întors dintr-o călătorie în Orientul Mijlociu.
Scholz a relatat că în Israel s-a întâlnit cu rude ale ostaticilor, ale căror mărturii l-au emoţionat „profund” şi, adresându-se „celor care predică teroarea”, a evidenţiat că mulţi dintre ostatici sunt tocmai „activişti pentru pacea în regiune”.
Ploaie de rachete
Războiul dintre Israel şi Hamas – care a ajuns joi în a 13-a zi – a izbucnit la 7 octombrie, când gruparea islamistă Hamas a lansat o ploaie de rachete şi, simultan, peste 1.200 de combatanţi ai săi s-au infiltrat în teritoriul israelian. Aceştia au torturat, masacrat şi răpit peste 1.000 de locuitori din comunităţile de la graniţa cu Fâşia Gaza.
Până în prezent, Israelul numără 1.400 de morţi, inclusiv 306 soldaţi, peste 4.000 de răniţi, aproximativ 100.000 de persoane strămutate şi un număr necunoscut de persoane date dispărute.
La rândul său Hamas susţine că sunt 250 de ostatici – 200 de persoane se află în mâinile lor, iar alte 50 fiind deţinute de alte miliţii – dintre care mai mulţi ar fi fost ucişi în cursul bombardamentelor zilnice ale Israelului asupra enclavei palestiniene, soldate cu cel puţin 3.478 de morţi şi peste 12.000 de răniţi, majoritatea copii şi femei în rândul palestinienilor.
De la începerea războiului, armata israeliană a scanat zona de frontieră din Gaza în căutarea combatanţilor ascunşi şi a cadavrelor israelienilor dispăruţi, dintre care mulţi aşteaptă încă să fie identificaţi.