Experţi militari britanici vor veni anul viitor pentru a pregăti soldați ucraineni, în bazele române, a declarat ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Andrew Noble, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la finalul mandatului său. Anterior, Olanda, România și partenerul american Lockheed Martin au semnat o scrisoare de intenție vizând deschiderea, în România, a unui centru european de pilotaj destinat avioanelor de tip F-16, avioane care ar putea fi pilotate de piloți ucraineni instruiți în acest centru.
Cooperare strategică
„Lucrăm îndeaproape în ceea ce priveşte analiza comună a situaţiei din Ucraina, în teren. Experţi militari din Marea Britanie vor veni anul viitor pentru a pregăti ucraineni, în bazele române. Cred că, într-o măsură, aceasta este o dovadă înaltă a cooperării diplomatice”, a afirmat diplomatul.
El a amintit că guvernul român a aprobat deja cadrul legal privind antrenarea piloţilor ucraineni pe aeronave F- 16 în România.
„Este un alt tip de specializare pentru forţele armate ucrainene, care în mare parte a avut loc în Marea Britanie. Dar, în cadrul unei discuţii trilaterale România-Ucraina-Regatul Unit a fost clar că pentru ucraineni este mai uşor ca acest lucru să aibă loc mai aproape de ţara lor. Iar favoarea făcută de România Ucrainei, pentru a proteja valorile noastre comune şi democraţia noastră, a fost să ofere un loc pentru aceste antrenamente. Nu vreau să dau detalii specifice, dar sper să începem în prima jumătate a anului viitor”, a completat Andrew Noble.
El a spus că România are „un sistem diplomatic foarte eficient”. „Mi-a făcut mare plăcere să lucrez cu Ministerul român de Externe şi cu oameni din Guvern, privind unele dintre cele mai grele şi sensibile subiecte actuale din domeniul diplomatic”, a mărturisit ambasadorul britanic.
Centrul de antrenament
Într-o declarație făcută anterior, compania Lockheed Martin a precizat că centrul, aflat la Baza Aeriană 86 Lt Aviator Gheorghe Mociorniță din Borcea, județul Călărași, se va concentra mai întâi asupra instruirii piloților români de pe avioane F-16, acolo urmând să se implice ulterior și alte țări, relatează Breaking Defense, citată de Rador.
În prezent, România dispune de o flotă formată din 17 avioane de tip F-16, dar urmează să mai primească încă 32 de avioane, care au aparținut ulterior Forțelor Aeriene Regale din Norvegia, acordul acestora expirând în 2022.
„În prezent, echipajele din Olanda și din România se instruiesc pe simulatoare F-16 Lockheed Martin, iar acest centru de pilotaj va susține instruirea printr-un șir de eficiente misiuni la sol și de zbor”, a mai adăugat Lockheed Martin cu privire la acordul vizând centrul de pilotaj destinat avioanelor F-16.
Scrisoarea de intenție survine după ce Administrația Biden a aprobat reexportarea în Ucraina a unor avioane din a patra generație, după care Olanda și Danemarca s-au angajat să trimită Kievului 61 de avioane, deși oficialii nu au precizat când ar putea aceste avioane să fie folosite în operațiunile de luptă împotriva Rusiei.
Anterior, cu ocazia summitului desfășurat la Vilnius, în iulie 2023, statele membre ale NATO au aprobat mai întâi ca România să găzduiască un centru regional destinat avioanelor F-16.
Alianța F-16
Olanda este cea care se află în fruntea capacităților europene de avioane F-16 destinate Ucrainei, iar marți, într-o declarație tradusă ulterior, țara a precizat că „Intenția este aceea de a-i instrui pe piloții ucraineni și personalul tehnic, precum și piloții și brigăzile lor din țările NATO”. Declarația nu precizează și când va începe instruirea piloților ucraineni în România, dar a adăugat că primele ședințe de pilotaj au început deja în Regatul Unit și în Danemarca.
Într-o declarație, Ministerul român al Apărării a subliniat că „unele” avioane olandeze de tip F-16 vor fi trimise la Baza Aeriană 86 ‚”în vederea punerii în aplicare a acestui proiect”.
Ulterior, Departamentul american al Apărării a dezvăluit că, peste câteva săptămâni, piloții ucraineni se vor instrui în SUA, deși, atunci când s-a adresat presei, secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, nu a oferit și un număr exact al acestora.
Potrivit cifrelor oficiale difuzate de Lockheed Martin, în prezent peste 3100 de avioane F-18 operează în 25 de țări.
Nave britanice pentru România
Forțele Navale Române au preluat recent în dotare primul din cele două vânătoare de mină din clasa Sandown pe care România le-a cumpărat din Marea Britanie. Fosta navă HMS Blyth din Marina Regală Britanică a primit un nou număr de bord și un nou nume pentru Forțele Navale Române.
„Vânătorul de mine M270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” a primit primul pavilion al navei, odată cu intrarea în serviciul Forțelor Navale Române, în cadrul unei ceremonii care a avut loc miercuri, 27 septembrie, în portul britanic Rosyth, Scoția, în prezența locțiitorului șefului Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral de flotilă Marcel Neculae, a reprezentanților autorităților militare ale Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, a reprezentanților șantierului naval constructor Babcock și a membrilor echipajului navei”, transmit Forțele Navale.
Odată cu primirea pavilionului de către comandantul navei, vânătorul de mine M270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” a devenit pământ românesc, conform legislației naționale, și a intrat în serviciul Forțelor Navale Române, în conformitate cu Regulamentul Serviciului la Bordul Navelor Militare, transmit Forțele Navale.
Colaborare strategică
Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu”, fost HMS Blyth în Marina Regală Britanică, este primul dintre cele două vânătoare de mine prevăzute să fie livrate prin acordul de tip guvern la guvern, încheiat între România și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, este o navă militară interoperabilă cu structurile NATO, face parte din clasa Sandown, are un deplasament de 600 de tone, lungimea de 52,5 metri, lățimea de 10,9 metri, pescajul de 2,3 metri și este dotat cu capabilități de luptă contra minelor marine (MCM).
„Echipajul navei, format din 40 de marinari militari și comandat de locotenent-comandor Denis Giubernea, a parcurs un proces de instruire în comun cu partenerul britanic, în vederea cunoașterii și operării echipamentelor de la bordul navei, aplicării procedurilor specifice luptei contra minelor, în vederea aducerii navei în condiții de siguranță în țară și pentru a fi în măsură să execute misiunile viitoare care îi vor fi încredințate. În perioada următoare, marinarii militari de la bordul vânătorului de mine 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” vor desfășura activități pentru instruire, evaluare, certificare și pentru executarea marșului spre portul militar Constanța, unde va ajunge până la sfârșitul acestui an”, transmit Forțele Navale.
150 milioane euro
Programul „Vânător de mine” a primit în luna mai a anului 2023 aprobarea Parlamentului României: Practic România a cumpărat două nave second-hand de tip vânător de mină din clasa Sandown, nave britanice lansate la apă în anii 1999 și 2000 (M110 Ramsey și M111 Blyth).
Navele Ramsey și Blyth, printre ultimele și cele mai noi din clasa Sandown, au fost decomisionate de britanici în august 2021, au trecut prin șantierele navale Babcock și, în prezent, sunt în drum spre România.
Vânătoarele de mină din clasa Sandown sunt nave cu o lungime de 52,5 metri și un deplasament de 600 de tone, cu un echipaj de 34 de marinari.
Navale au sisteme radar, sonar și armament de calibru mic (un tun de 30mm și mitraliere), iar scopul lor principal este de cercetare, detecție, clasificare, urmărire și distrugere/neutralizare a minelor marine. Navale sunt realizate din materiale nemetalice, preponderent fibră de sticlă pentru a evita pe cât mai mult să atragă minele marine tradiționale.
Tot programul vânătoarelor de mină are o valoare estimată de circa 150 de milioane de euro, din care peste 13 milioane de euro au fost acordate constructului naval Babcock pentru suportul logistic inițial, iar alte 24 de milioane sunt pentru Atlas Electronik UK pentru „sistemele autonome de cercetare și încărcăturile de distrugere aferente sistemului de lupta contra minelor (SEAFOX) pentru instalarea sistemului de lupta contra minelor”.
Pentru executarea misiunilor principale, cele două vânătoare de mine preluate de la Marina Regală Britanică vor fi modernizate și dotate cu un sonar de înaltă definiție pentru cercetarea submarină și căutarea de mine, precum și cu sistemul SeaFox de neutralizare a minelor de la distanță, prin utilizarea de drone subacvatice telecomandate, care sunt capabile să se deplaseze în diferite locații submerse, prin intermediul unui sonar de orientare integrat. Acest sistem SeaFox poate fi utilizat pentru neutralizarea minelor marine sau pentru misiuni de inspecție, de identificare și de instruire, transmit Forțele Navale, citată de Hotnews.ro.