China şi Samoa au semnat un acord în vederea unei ‘mai mari colaborări’, pe fondul îngrijorărilor occidentale față de ambițiile pacifice ale Beijingului, relatează mass-media regională, citată de politicaexterna.ro.
Îngrijorare americană
Îngrijorarea SUA este din ce în ce mai mare, având în vedere că acordul va permite o prezență economică și politică chineză lângă Samoa Americană, teritoriu controlat de SUA.
Detaliile acordului nu au fost dezvăluite, însă un proiect trimis mai multor ţări din regiune, al cărui conţinut a fost aflat, evoca mai ales o mai mare cooperare în materie economică şi de securitate.
Lideri occidentali au chemat aceste state insulare să respingă tentativele Chinei de a-şi extinde influenţa în materie de securitate în regiune.
Guvernul insulelor Samoa a confirmat, într-un comunicat, că şeful diplomaţiei chineze Wang Yi şi prim-ministrul samoan Fiame Naomi Mata’afa s-au întâlnit pentru a discuta despre ‘schimbarea climatică, pandemie şi securitate’.
Ajutor chinez
Potrivit comunicatului, China va continua să furnizeze ajutor pentru dezvoltarea de infrastructuri, iar un nou cadru va fi stabilit pentru proiecte viitoare.
Ministrul de externe chinez Wang Yi a început un turneu în ţările din Pacificul de Sud pentru extinderea cooperării în materie de securitate şi liber-schimb.
Înainte de a sosi în Samoa, Wang a făcut escală în insulele Solomon, Kiribati, după care vor urma Fidji, Tonga, Papua Noua Guinee şi Timorul de Est. Turneul său se încheie pe 4 iunie.
În cadrul acestei lupte pentru influenţă, ministrul australian de externe Penny Wong s-a deplasat la sfârşitul săptămânii în insulele Fidji, în încercarea de a-şi asigura aliaţi în rândul statelor insulare din această zonă a Pacificului, după ce luna trecută insulele Solomon au luat prin surprindere Canberra semnând un important pact de securitate cu China.
Precedentul Solomon
China a anunţat anterior că a semnat un amplu acord de securitate cu Insulele Solomon, pe fondul îngrijorării occidentale faţă de ambiţiile militare ale Beijingului în Pacific.
„Miniştrii de externe ai Chinei şi Insulelor Solomon au semnat recent acordul-cadru de cooperare în materie de securitate”, a declarat reporterilor un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Wang Wenbin, citat de mass-media.
Documentul a provocat o undă de şoc, în contextul în care includea propuneri prin care se autorizau desfăşurări de securitate şi navale chineze în arhipelagul din Pacific.
La începutul lunii aprilie, prim-ministrul Manasseh Sogavare a asigurat că nu va permite construirea unei baze militare chineze în ţara sa, dar acest lucru nu a fost suficient pentru a atenua temerile Australiei şi ale aliaţilor săi.
Australia, marele vecin al Insulelor Solomon, este situată la 1.500 de kilometri de arhipelag.
Canberra şi Washingtonul sunt îngrijorate de mult timp faţă de posibilitatea ca autorităţile de la Beijing să construiască o bază navală în Pacificul de Sud, care să le permită să-şi proiecteze puterea maritimă mult dincolo de graniţele Chinei.
